När båten är tvättat, rubbad och polerad så återstår det att skydda båten med ett vax.
Detta är något som vi ofta ser i branschen att man missat eller struntat i samtidigt som det är ett av det viktigaste momenten för att bibehålla gelcoatens nyans och skydd mot oxidering och nedbrytning.
Att vaxa en båt görs på samma sätt som när man polerar den, vax on vax off...
Vax appliceras med fördel för hand och en mjuk svamp som gnids lätt på gelcoaten i cirkulära rörelser.
Låt sedan vaxet få torka in och bilda en skyddande yta. Torka sedan av överflödigt vax med hjälp av en mikrofiberduk i S-liknande former (som när man torkar av ett köksbord).
Tips, polera/gnugga inte bort överflödigt vax då dessa rörelser skapar friktion och löser upp vaxet igen och försvinner från gelcoaten in i mikrofiberduken.
Man kan med fördel vaxa gelcoaten 2 gånger för att få ett bättre och längre skydd.
Karnaubavax och Syntetvax.
Karnaubavax är en naturprodukt som kommer från vaxpalmens (Copernicia cerifera) blad och ger en fin, djup "wet-look" glans.
Rent karnaubavax är stenhårt och blandas därför ut med olika oljor för att fås i flytande form. Olika märken har olika mycket karnaubavax i sina blandningar och har där av olika bra skyddande effekt.
Generellt så brukar man säga att ett karnaubavax har en hållbarhet på ca 6-12 veckor innan vaxet börjar nötas av beroende på väderförhållanden.
Synteiska vaxer eller polymvax som det också kallas är ett vax som framställt på kemiskt vis för att skydda din gelcoat.
Dessa vax ger en glansig yta, är i regel lättare att applicera och har en längre hållbarhet på upp till åtta månader innan vaxet börjar nötas av beroende på väderförhållanden.