Hink med vatten
En ren hink är en bra hink. Vi rekommenderar att man arbetar med 2-hinksmetoden när man tvättar sin båt som vi nämnde tidigare i avsnittet "Tvätta båten".
Efter att ha skölj av svampen/borsten i hink no 2 ett antal gånger så har det samlats en del smuts i den. Då kan det vara bra att skölja ur den hinken och byta vattnet till nytt och rent.
Tvättsvamp
Ju fler desto bättre, vi rekommenderar att man tar med sig några extra tvättsvampar med tanke på att om man tappar en svamp eller den blåser ner på marken och drar åt sig grus och sten så kan gelcoaten repas om den återanvänds.
Välj även en svamp som har god uppsugningsförmåga och inte innehåller något medel från fabrik. På så sätt vet du vad du använder för medel på båten och hur det skall bearbetas.
Båtborste/Levang
En levang består av 2 delar, ett skaft och en borste. När man väljer borste så finns dom oftast i olika hårdheter, dessa är bra på olika material och områden.
I vårt sortiment har vi som exempel medium, mjuka och extra mjuka borstar.
Polermaskin
Vid valet av en polermaskin bör man tänka på att den ska vara enkel att arbeta med då den skall hållas upp mot båten under en längre tid.
I vårt sortiment har vi 2 olika typer av polermaskiner, oscillerande och roterande.
Den roterande polermaskinen har i regel större polerhuvud och på så sätt en större anläggningsyta mot skrovet.
Detta gör även att friktionen ökar och den kan kännas tyngre att arbeta med.
En roterande maskin har en förmåga att enklare lämna polerrosor efter sig eftersom polerhättan enbart roterar i en riktning.
Den oscillerande maskinen har oftast ett mindre polerhuvud och är generellt enklare att manövrera för en nybörjare.
Tack vare dess oscillerande rörelser så lämna den inte polerrosor på samma sätt efter sig.
Vad är polerrosor? Snabbt förklarat är det vad man kallar de runda ringarna som kan uppstå i gelcoaten efter att man polerat upp en blank yta.
Ofta syns dessa bara i vissa vinklar när solen ligger på.
Polerhätta/Polersvamp
Vid valet av en polerhätta till sin polermaskin skall man börja med att ta reda på vilken storlek man behöver, 100, 120, 150 eller 180mm är några av de vanligaste storlekarna.
Sedan är det hårdheten som skall bestämmas. Man kan säga att ju hårdare en polersvamp är desto hårdare biter den på gelcoaten och tvärt om.
I vårt sortiment har vi hårdheterna:
Lammullshättan
En lammullshätta passar bäst för att rubba eller polera gelcoaten med grövre medel för att få bort repor eller där en yta behöver bearbetas lite extra. Lammullshättan bör inte användas för finare polishmedel och vaxer.
Mikrofiberduk
Ta alltid med minst 1-2 st mikrofiberdukar till vårrustningen. Dom är perfekta för polering och vaxning, binder vax och polerrester till duken bättre än polertork och trassel vid avpoleringen och ger en ren och högblank yta.
Viktigt att tänka på at att om man enbart ska ta bort vaxet från gelcoaten så skall den torkas av som vi nämnt tidigare i avsnittet om "Vaxa båten" så att så mycket vax som möjligt får stanna kvar på gelcoaten och skydda båten över så lång tid som möjligt.
Polerduk och trassel
Polerduken/polertorken har hög uppsugningsförmåga, luddar inte av sig och används oftast för att polera och efterpolera skrovet med då den inte repar ytan.
När man torkar av polermedel eller vax med polerduken så är det nödvändigt att byta ark ofta då den mättas fort av polermedlet eller vaxet.
Trassel användes förr för att både lägga på och polera av rubbing och polish.
Idag används oftast trasslet till att applicera rubbingen på gelcoatytan och bearbeta den innan man går på ytan med maskin.