Välj rätt monteringstillbehör
Solpanelen Regulatorn Fästen Installation Beräkningar
Title of the document
Installation

Vid installation bör man ta hänsyn till några viktiga faktorer för att se till att systemet fungerar korrekt och säkert. Några saker att tänka på vid installation av solceller på båten är dels att placera solcellerna på en plats som får maximalt med solljus under dagen. Solcellerna bör monteras på ett ställe där dom inte blockeras av skuggor från master, bommar, segel eller andra föremål på båten. Om man t.ex skuggar 20% av solpanelens yta så försvinner upp till hela 60% av effekten och det beror på att spänningen ska ta sig igenom hela panelen och även genom de skuggade partierna. 

Se också till att solpanelen eller solpanelerna är ordentligt monterade på båten för att undvika skador eller förlust under gång. Solpaneler kan monteras direkt på däck eller på en särskild ställning. Se till att monteringslösningen blir stark och stabil. Om man limmar fast panelen på däck är det viktigt att tvätta ytan noggrant först, applicera sedan en primer och limma med ett rekommenderat lim som t.ex sikaflex 591. Limmet bör man lägga i raka strängar med jämna mellanrum så regnvatten och fukt kan rinna under panelen. 

Kabeldragning ska göras med högkvalitativa kablar som är tillräckligt långa för att nå regulatorn och batteribanken, man bör också beräkna kabelarean och välja rätt dimension. Använd en lämplig kabelgenomföring för att skydda kabeln mot slitage om den behöver dras genom däck, kabeln ska inte heller utsättas för höga temperaturer. En regulator är en viktig del av solcellssystemet och hjälper till att skydda batterierna från överladdning och skador. En MPPT-regulator kan vara ett bättre alternativ än en PWM-regulator eftersom den kan ge högre effektivitet för solcellerna och hjälper till att hålla batterierna laddade under längre perioder. 

Kablar

Det är viktigt att välja rätt kvalitet och tjocklek på kabeln så man får en hållbar kabel och minimala spänningsfall.

Kvalitet: Enkelt sagt kan man säga att en kabel består av flera tunna koppartrådar som kallas kardeler och ett hölje av plast eller gummi. Alla våra kablar är förtenta och när en kabel är förtent betyder det att kardelerna har ytbehandlats med tenn så dem inte ska korrodera eller börja ärja. Börjar en kabel korrodera förlorar den sin förmåga att leda ström och batteriet får minde eller tillslut ingen laddning alls från solcellerna.

Tjocklek: När man ska välja rätt kabel och räkna ut dess tjocklek kan man använda sig utav ett monogram. Det man behöver veta innan man kan använda det är hur långt kabeln ska dras och hur mycket ström som ska passera i kabeln.

Säkringar

Det är alltid en fördel att sätta en säkring på pluskabeln mellan batteriet och regulatorn. Säkringens storlek bestäms av vilken storlek på regulatorn som installeras. Har man en regulator som ska klara av upp till 10 ampere så ska även säkringen vara på 10A. Eftersom det endast gäller att avsäkra en kabel med en säkring kan man med fördel använda en hängsäkring. Denna ska monteras ca 10-20cm från batteriet.

Kontakter

Ju färre skarvar - Ju bättre leds strömmen... Ett solcellssystem är inte bättre än den sämsta komponenten. En liten men mycket viktig del är kontakterna och kabelskorna. När man monterar kabelskor och kontakter är det viktigt att använda sig utav rätt verktyg och känner så dom sitter fast ordentligt. En dåligt monterad kontakt eller kabelsko kan ge för liten kontaktyta och på så sätt hindra batteriet från att ta emot den laddning som solpanelen har kapacitet för.