Title of the document Planering och inköp Polyester eller epoxi Glasfiberväv eller matta Steg 1 Steg 2 Steg 3 Steg 4 Gelcoat & Topcoat
Gelcoat & Topcoat

Vad är egentligen skillnaden på gelcoat och topcoat? Det är det många som undrar och egentligen är det i stort sett samma produkt men du kan förmodligen bara använda en av dem.

Glasfiberbåtar har ett ytskikt på sig, nämligen gelcoat. Det är ofta i detta skikt det kan bli repor och då räcker det med ett gelcoatspackel för att fylla igen repan men när man tillverkar glasfiberbåtar så görs detta i formar. Då påförs gelcoaten först och sedan plastar man ovanpå, det som händer då är att gelcoaten helt utestängs från luft vilket är något som krävs för härdningsprocessen. Skulle du lägga ren gelcoat på båten där luften ligger på ena sidan så kommer du att få en evigt klibbig yta efteråt, även om du använt korrekt mängd härdare. Men det finns en lösning på detta - nämligen vaxlösning.

Topcoat är helt enkelt gelcoat med vaxlösning inblandad. Detta gör att gelcoaten kan härda även vid kontakt med luft. Antingen köper man topcoat eller så köper man gelcoat och vaxlösning och blandar själv. På så vis kan du göra ett ytskikt av gelcoat ovanpå polyesterlaminatet utan att behöva använda en form. Gelcoatspackel antyder att det är ren gelcoat man spacklar med vilket det inte är utan även detta innehåller vaxlösning för att kunna härda samt förtjockningsmedel. Parrafin är en vanligt förekommande vaxlösning för gelcoat.

Det är fullt möjligt och till och med rekommenderat att använda ren gelcoat för de första lagren och att man sedan avslutar med ett lager topcoat. Den klibbiga ytan ger en bra vidhäftning för nästa lager men det är också fullt möjligt att endast använda sig av topcoat men då behöver man mellanslipa.

Topcoat och gelcoat kan användas var som helst på polyesterlaminat men förekommer mest på utsidan av båten, som tex. skrovsida där man vill ha en helt slät yta. Ytan blir dock inte slät direkt genom att pensla eller rolla ut topcoat utan man behöver slipa ner det efter härdningen och sedan polera upp det. Slipningen sker vanligtvis i flera steg där man använder finare och finare sandpapper. Hur grovt sandpapper du behöver beror på hur skrovlig ytan är men generellt kan man börja med 120-240 papper och sedan arbeta sig upp ända till 2000-papper för en perfekt yta och för att slippa lägga ner för mycket tid på polering efteråt. Slipmaskin och polermaskin är nästan ett måste för stora ytor.

Tänk på att topcoat och gelcoat finns i många olika kulörer så se till att få rätt nyans. En helt ny yta kan ha en lite annorlunda nyans än den gamla men en eventuell nyansskillnad blir mindre framträdande över tid. Topcoat i kombination med epoxilaminat ska man se upp för, ett epoxilaminat är väldigt slätt och det gör det svårt för topcoat att fästa - generellt avråder vi från att använda dessa tillsammans.

Kul att ni tagit er tid för att kolla igenom denna guide och glöm inte att vår personal i butikerna alltid står redo att hjälpa dig i just ditt specifika projekt!

Text: Sebastian Alcayna
2023-03-01