Recept för miniugnen Omnia
_

Omnia - en miniugn.

Miniugnen Omnia gör det möjligt att baka och laga ugnsmat direkt på spisvärmen. Omnia är enkel att använda, kräver inga installationer och fungerar på praktiskt taget alla spisar. Allt som går att göra i en fast ugn går också att göra i Omnia. Omnia består av en rund sockerkaksform med hål i mitten samt speciellt underrede och lock.

Title of the document CalzoneFlygande Jakob Tomater & ost Fläskpannkaka Mac & Cheese Ångad torsk Chokladmuffins

Först lite om ugnen...

Miniugnen Omnia är en populär fritidsugn som är beprövad och uppskattad av många. Den används ofta i husvagnar, husbilar, fritidsbåtar, fjällstugor och på 4WD-äventyr för att enkelt kunna få färskt varmt bröd och varierad kost. Omniaugnen är enkel att använda och kräver inga installationer. Med dess låga vikt och lilla storlek tar den upp minimal plats och kan användas på alla värmekällor utom induktion.

Konstruktionen består av tre delar som tillsammans ger både över- och undervärme. Omniaformen är specialdesignad, rund, med ett hål i mitten och står på ett skålformat rostfritt underrede som också har ett hål i mitten. Skålformen leder varm luft från värmekällan längs Omniaformens undersida och ger undervärme. Hålen i underredet och formen gör att värmen går upp genom konstruktionen, träffar locket och ger övervärme. Locket har ventilationshål för att släppa ut ånga.

_
Calzone i Omnia

Pizza är enkelt och bekvämt att göra i Omnia. Använd färdigt pizzakit med en rektangulär deg och tomatsås i ett.
Fyll med det du gillar. Var försiktig med värmen, vid för hög värme är det lätt att botten blir bränd.

Ingredienser

1 pizzakit (deg och tomatsås)

450 g riven ost

200 g rökt skinka, hackad

Olivolja

Oregano

Gör så här:

-Rulla ut degen och kavla, eller dra ut den, lika stor som ett bakplåtspapper ungefär.

-Bred ut tomatsåsen och lägg på osten och skinkan, toppa med oregano.

-Vik upp långsidorna och pressa ihop kanterna.

-Lägg ner pizzan i formen, pensla med olivolja och strö över lite oregano.

-Baka på medellånga i ca 30-40 minuter till ytan har fått fin färg och skorpa.

-Låt den vila 10-15 minuter innan servering. 

Upp
Title of the document
_
Flygande Jakob

En svensk 80-talsklassiker som passar perfekt för Omnia.
Vill man göra det enklare och spara tid går det bra att använda färdiggrillad kyckling.

Ingredienser

- För 3-4 portioner -

800 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé

3 dl vispgrädde

1,5 dl chilisås

1 msk sambal oelek

1 paket bacon (140 g)

1 mogen banan, skivad

1 dl jordnötter

Salt och svartpeppar

Gör så här:

-Stek baconet och spar baconfettet i pannan till kycklingen.

-Skär kycklingen i strimlor, salta och bryn i baconfettet. Peppra på slutet. Det gör inget om de inte blir helt genomstekta, eftersom de kommer att bli färdiga i Omnia.

-Smörj formen. Lägg kycklingen i botten på formen. Skär ner baconet, lägg det på kycklingen men spara lite till garnering. Lägg på bananskivorna och strö över jordnötterna.

-Vispa grädden lätt, den ska bara bli lite fluffig, blanda i chilisås och sambal oelek. Smaka av så det smakar bra, tillsätt mer om du vill ha hetare.

-Häll chiligrädden över allt i formen.

-Tillaga på medelvärme i ca 20 minuter.

 

Toppa med sista baconet och ev. mer jordnötter. Servera med ris.

Upp
Title of the document
_
Tomater med ost

Skiva bara tomaterna, lägg på ost och krydda med favoritkryddan.
Låt stå i ugnen tills osten fått en gyllenbrun färg.
Enkelt, snabbt och gott!

Upp
Title of the document
_
Fläskpannkaka med rårörda lingon

Det här receptet är perfekt att förbereda och ta med, blir ganska precis 1 liter smet.
Blanda gärna i lite bakpulver, då blir pannkakan lite fluffigare.

Ingredienser

- 4 portioner ca 1 timme -

Ca 300 g tärnat bacon eller stekfläsk

6 dl mjölk

3 dl vetemjöl

3 ägg

1/2 tsk salt

1 tsk bakpulver (frivilligt)

 

Rårörda lingon

3 dl lingon

1 dl socker

Gör så här:

-Stek bacontärningarna och lägg åt sidan så att de svalnar.

-Blanda hälften av mjölken med mjöl, salt och eventuellt bakpulver. Vispa till en slät smet.
Tillsätt resten av mjölken samt äggen, vispa igen tills smeten är slät och klumpfri.

-Häll smeten i smord form och lägg i bacontärningarna.

-Grädda på mellanvärme i ca 45minuter, höj temperaturen på slutet om du vill ha mer färg.
Känn med en sticka så att den är för degig i mitten, kör då i så fall ett tag till.

-Låt den vila en stund innan servering.

Rårörda lingon:

Blanda lingon med socker, låt stå ca en timme och rör om då och då.
Mosa lite lingon under omrörningen så sockret löser sig.

Upp
Title of the document
_
Mac & Cheese

Mac and Cheese passar perfekt till grillat och BBQ.
Kanske svårt att tro att makaroner gör det, men det är fantastiskt gott.

Ingredienser

- 4 portioner -

5 dl makaroner

25 g smör

0,5 dl mjöl

1.5 dl mjölk

1,5 dl grädde

1 tsk vitlökspulver

Ca 1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

150 g riven ost

0,5 dl ströbröd

Gör så här:

-Koka makaronerna, en minut kortare än anvisningarna.

-Smällt smöret och blanda med mjölet, vispa ner mjölk och grädde och låt småputtra någon minut så att allt blandas väl.
Häll i 100 g av den rivna osten och låt den smälta. Krydda med vitlökspulver och smaka av med salt och peppar.

-Blanda ostsåsen med makaronerna. Häll ner i smord form, eller använd Omnia silikonform.

-Toppa med resten av osten och ströbröd.

-Grädda på hög värme ca 20 minuter till det har börjat bli färg på toppen.

Upp
Title of the document
_
Ångad torsk

Ångad torsk med polentamos, sparris och brynt smör 
Den här rätten är enkel, fantastiskt god och passar bra för Omnia. Men observera att du måste ha ett Omnia ugnsgaller.
Polentamos går fort att göra. Bara att värma upp buljong och mjölk och sedan röra ihop med polentan och lite ost. Men det går lika bra med vanligt potatismos.

Rimmar man torsken innan man ångar den håller den ihop bättre och blir saltad samtidigt. 

Ingredienser

- 3-4 portioner. Tid ca 30 minuter -

Snabbrimmad torsk

375 g torskfilé eller torskrygg

1 liter vatten

0,7 dl salt
 

Polentamos

500 ml grönsaksfond

375 ml mjölk

170 g polenta

1 dl riven lagrad ost

25 g smör

Svartpeppar och salt
 

Tillbehör

100 g Smör

Sparris 

Gör så här:

-Blanda vatten och salt i en skål. Lägg i torsken och låt den ligga i ca 10 minuter.

-Lägg i Omnia ugnsgaller i formen, fyll vatten nästan upp till gallret.
Sätt på locket och värm på medelvärme. Se till att det börjar sjuda innan det är dags att ånga.

-Skär fiskbitarna i mindre bitar och placera på gallret i formen, lägg sparrisen ovanpå. Laga i 5-10 minuter.
Fisken är färdig när den har en innertemperatur på 56 grader.

-Värm grönsaksfonden och mjölken i en kastrull.
Mät upp övriga ingredienser som ska blandas i strax innan servering, då moset stelnar ganska snabbt.

-Bryn smöret genom att smälta det på ganska hög värme. Rör om hela tiden så det inte bränns.
När det börjar bli små bruna prickar i botten, och det luktar nötigt, är det klart.

-Rör ner polentan i mjölk- och fondblandningen, låt koka ca 2-3 minuter under omrörning tills den tjocknar.
Blanda till sist ner osten och smöret. Smaka av med salt och peppar.

Servera och njut!

Upp
Title of the document
_
Chokladmuffins

Muffins går utmärkt att göra i Omnia.
Ta dubbla muffinsformar för att hålla formen bättre, eller muffinsformar av silikon. 

Ingredienser

- 12-18 st. (beroende på storlek) -

100 g smör, rumstempererat

2,5 dl socker

2 ägg

1 dl mjölk

4 dl vetemjöl

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

100 g grovhackad choklad, valfri sort, till toppingen

Gör så här:

-Blanda ägg, socker och smör, tillsätt mjölken och rör om till en smet.

-Blanda de torra ingredienserna i en skål och häll ner i smeten.

-Häll upp i muffinsformar, max 3/4 del. Toppa med hackad choklad.

-Ställ 6-7 formar i formen. Använd Omnia silikonform eller Omnia ugnsgaller.
Grädda på 3/4 låga i ca 20-30 minuter, beroende på formarnas storlek. Känn med en sticka, de ska vara lite kladdiga.

Upp
Title of the document
_