.
Här har vi samlat tips på produkter som är viktiga och underlättar ditt nya båtägande. Vid hemmahamnen är det skönt att ha en fast förtöjning som sitter permanent på bryggan eller y-bommarna. Viktigt är att använda ryckdämpare på förtöjningslinorna för att skydda din båt vid t.ex. hårt väder. När man sedan är ute med båten och vill lägga till provisoriskt är det bra att ha förtöjningslinor med en stor ögla i ena ändan för att snabbt kunna förtöja vid t.ex. en brygga eller en klippa. En båtshake är alltid bra att ha för att t.ex. kunna nå en boj eller en förtöjningslina eller helt enkelt kunna dra in båten den sista biten till bryggan om vinden ligger på åt fel håll. Flytväst är en självklarhet när man är ute på sjön och idag finns det uppblåsbara västar som är otroligt smidiga och lätta att ha på sig. För barn rekommenderas en ordentlig räddningsväst med krage som vänder barnet rätt i vattnet och håller huvudet ovanför vattenytan. Det är alltid bra att ha några extra flytvästar i båten som man kan låna ut om man har extra passagerare med sig.
Nedan följer tips på vad man behöver för att kunna förtöja vid olika tillfällen samt ett urval av flytvästar och säkerhetsutrustning.
Flytväst är en självklarhet när man är ute på sjön! Som vuxen rekommenderar vi uppblåsbara västar som är otroligt smidiga och lätta att ha på sig. Uppblåsbara västar blåses upp vid kontakt med vatten, därför är det viktigt att ha med sig en omladdningssats i båten om man skulle ramla i för att snabbt kunna ladda om västen för fortsatt bruk. För barn rekommenderas en ordentlig räddningsväst med krage som vänder barnet rätt i vattnet och håller huvudet ovanför vattenytan. Det är alltid bra att ha några extra flytvästar i båten som man kan låna ut om man har extra passagerare med sig. Om hunden eller katten ska med finns det även flytvästar till dem.
Det är alltid bra att ha en fast förtöjning som alltid ligger på plats när man ska lägga till med sin båt. Fyra stycken förtöjningslinorna fästes i y-bommarna med varsitt schackel, två linor på varsin sida vid fören och två linor på varsin sida vid aktern. I våra bryggförtöjningskit ingår lina av hög kvalité samt en ryckdämpare som skyddar din båt genom att reducera "rycken" som uppstår i linan vid hård vind och stora vågor. Att fästa bryggfendrar längsmed y-bommarna är en rekommendation för att skydda din båt ifall den skulle gå emot en y-bom. Det känns även tryggare när man ska lägga till i hård vind att bryggfendrarna skyddar båten om man skulle råka köra in i en y-bom. Ett tips är att även fästa en bryggfender i bryggan så skyddar den fören på båten om man skulle köra in lite för fort och råka krocka med bryggan. En båtshake är alltid bra att ha med sig i båten för att kunna dra sig in till sin båtplats om det skulle behövas. Ligger man på en y-bom och har en båtgranne så är det viktigt att använda fendrar för att skydda era båtar. Med hjälp av fenderhållaren går det enkelt att ta bort och sätta dit fendrarna samt justera fendrarna i höjdled. Längst ner på sidan hittar ni en rekommendationstabell för dimensioner på förtöjningslinor.
Vår specialgjorda bojförtöjningslina gör det betydligt enklare att förtöja vid bojen. Linan har ett insplitsad kaus på mitten som fästes i bojen med hjälp av en hake. Du får då två linor från bojen som du förtöjer på varsin sida i akterna på båten för att du enklare ska kunna justera båten rakt från bojen. Vi rekommenderar att man använder sig av en Merxhake att fästa i bojen som är en självlåsande hake för extra säkerhet. En bojkrok underlättar att få tag i bojen när man passerar den med båten. På bryggan rekommenderas sedan två stycken fasta förtöjningslinor med ryckdämpare för att fästa båten i bryggan. Linorna fästs med varsitt schackel. I våra bryggförtöjningskit ingår lina av hög kvalité samt en ryckdämpare som skyddar din båt genom att reducera "rycken" som uppstår i linan vid hård vind och stora vågor. Ett tips är att fästa en bryggfender i bryggan så skyddar den fören på båten om man skulle köra in lite för fort och råka krocka med bryggan. Ligger det andra båtar intill så använd fendrar för att skydda både din egen och båtgrannens båt. Med hjälp av fenderhållaren går det enkelt att ta bort och sätta dit fendrarna samt justera fendrarna i höjdled. Längst ner på sidan hittar ni en rekommendationstabell för dimensioner på förtöjningslinor.
Förtöjningslinor och ankare är alltid bra att ha med sig i båten om man skulle vilja lägga till någonstans när man är ute på en åktur. Vi rekommenderar att man har med sig linor med en stor ögla i ena ändan för att snabbt och enkelt kunna förtöja båten vid en brygga eller ett träd m.m. Lägger man till mot en klippa eller strand så är ett ankare ett måste för att få till en bra förtöjning. Ankaret fästs med en lång ankarlina med hjälp av ett schackel. Ankaret kastas sedan i vattnet en bra bit innan förtöjningsplatsen (dubbelkolla så att ankaret fastnar ordentligt på botten). När man sedan kommit till land fästs båten med en förtöjningslina på ett lämpligt ställe som t.ex. ett träd eller en bergskil som slås ner i en springa i berget. Sedan spänner man upp ankarlinan så att båten inte kan går emot land. Längst ner på sidan hittar ni en rekommendationstabell för dimensioner på förtöjningslinor.