_

Livflottar

Har du planer på att ge dig ut på långsegling på öppet hav? Då kommer du förmodligen att behöva en livflotte beroende på lokala bestämmelser i de länder du kommer att besöka. I den här guiden har vi samlat grundläggande information som du behöver veta innan du väljer vilken typ av livflotte du ska köpa.

Title of the document Varför livflotte Typer av livflottar Sjösättning Kom ombord Förvaring Service Tillbehör
_
Varför köpa en livflotte?

Livflottar är utformade för att hålla besättningen borta från vattnet medan de väntar på att bli räddade. Det är en viktig del av säkerhetsutrustningen ombord, speciellt om man ger sig ut offshore. De bistår med skydd i händelse av brand ombord, eller om båten skulle sjunka.

En livflotte är den sista utvägen i ett nödtillfälle. Använd bara flotten om du är absolut säker på att din båt är förlorad. En båt är trots allt mer sjöduglig än en uppblåsbar flotte, så om du kan stanna ombord, gör det. Chansen att överleva är större ombord.

Upp
Title of the document
_
Vilka olika typer av livflottar finns det?

Det finns tre huvudsakliga typer av livflottar för privat bruk:

  • Kustnära - max 15 mil från land, lämpade för användning i kustnära områden såsom Östersjön, Skagerack och Kattegatt
  • Offshore - mer än 15 mil från land eller kappsegling
  • Transocean - utökat utrustningspaket för segling på vatten där förväntad tid till räddning kan överstiga 24 timmar

Det som skiljer de olika typerna åt är hur länge man kan klara sig ombord innan man blir räddad, dvs. hur mycket mat och vatten som finns ombord samt uppblåsningstemperatur. Våra livflottar uppfyller standarden ISO 9650-1 (ej Lalizas Coastal Ultra Light) och är lämpade för användning i kustnära områden såsom Östersjön, Skagerack och Kattegatt.

Upp
Title of the document
_
Hur sjösätter du en livflotte?

Du sjösätter livflotten genom att göra följande:

1.      Se till att utlösarlinan är väl fastsatt i en stark punkt på båten

2.      Lossa livflotten från sina fästen

3.      Kasta flotten överbord – se till att rätt sida är uppåt

4.      Ta tag i utlösarlinan och dra tills du känner ett motstånd

5.      Ryck hårt i utlösaren för att blåsa upp flotten

6.      Släpp inte linan

Upp
Title of the document
_
Hur tar du dig ombord på livflotten?

Det säkraste sättet att ta sig ombord på livflotten är från vattnet. Av den anledningen bör den starkaste besättningsmedlemmen ta sig ombord först och sedan hjälpa de andra genom att kasta ut en lina. Lalizas livflottar har en instegsramp som gör det lättare att ta sig ombord (ej Coastal Ultra Light) samt stora ballastfickor för att hindra kapsejsning. Det är viktigt att livflotten inte är så nära båten att den kan skadas av båten i oroligt vatten. 

Upp
Title of the document
_
Hur förvarar man livflotten?

Om livflotten är förpackad i en container så kan den monteras på däck eller på relingen. Är den däremot är packad i en mjuk väska så ska den förvaras torrt. Lägg ingenting ovanpå väskan då livflotten kan ta skada av det. En livflotte är tung, så innan den monteras på kabintaket bör man undersöka att taket tål vikten. Om den monteras framför en mast måste man kolla så att skot inte kan fastna kan fastna i livflotten.

Upp
Title of the document
_
Hur ofta ska en livflotte servas?

Livflottarna ska servas och packas om vart tredje år för att garantin ska gälla. Livflotten gås igenom och blir uppblåst och alla delar som är skadade eller inte längre fungerar byts ut. När du lämnar in din livflotte för service så får du ett nytt certifikat som visar när den behöver servas nästa gång. Kom ihåg att bestämmelser kring livflottar och serviceintervall varierar över världen. Ta därför alltid reda på exakt vad som gäller i de länder du tänker besöka.

Upp
Title of the document
_
Tillbehör

För att underlätta hanteringen av din LALIZAS livflotte ombord har vi några olika tillbehör i vårt sortiment. 

Automatisk utlösare
LALIZAS hydrostatiska utlösningsenhet för livflottar representerar det senaste inom säkerhetsteknik till sjöss. Denna högkvalitativa mekanism är resultatet av omfattande erfarenhet inom tillverkning av livflottar och är skapad med precision inom EU, närmare bestämt i Grekland. I överensstämmelse med SOLAS/MED/USCG-föreskrifter garanterar denna enhet inte bara överensstämmelse med de högsta säkerhetsstandarderna, utan erbjuder också enkel installation ombord.

Mekanismen är konstruerad för att automatiskt aktiveras vid sjunkande, och dess imponerande funktionalitet gör att den agerar i djupet mellan 1,5 och 4 meter. Detta möjliggör en snabb och effektiv uppblåsning av livflotten samtidigt som den frigörs från det sjunkande fartyget. Enheten kan installeras på livflottar som rymmer 4-150 personer och kräver inget löpande underhåll.

Säkerhet är av yttersta vikt till sjöss, och LALIZAS hydrostatisk utlösningsenhet för livflottar är inte bara testad och godkänd av Force Certification A/S, utan har också erhållit SOLAS/MED/USCG-godkännande. Med denna enhet kan du lita på att din LALIZAS-livflotte är utrustad med den senaste och mest pålitliga teknologin för att säkerställa din och ditt besättnings säkerhet till sjöss.

Plastfäste
Optimera din LALIZAS-livflotts säkra placering ombord med ett högkvalitativt fäste och hållare. För enkel och stabil montering har LALIZAS plastfästen som är bestående av 4 vita plastfötter/hållare. Dessa fästen skruvas horisontellt (skruvar tillkommer) och medföljande spännband säkerställer en trygg passform. Dessa plastfästen är konstruerade med tanke på enkelhet och hållbarhet, vilket gör dem till det perfekta valet för att säkra din livflotte på ett pålitligt sätt.


Rostfritt fäste

För de som söker en mer mångsidig och robust lösning har LALIZAS ett livflottefäste/vagga tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål 316. Med en justerbar bredd på 75-90 cm passar den många olika livflottstorlekar. Den kommer komplett med fyra fästen för pulpitrör eller alternativt däck/skott, vilket ger flexibilitet i monteringsalternativ. Mått på 20 x 52 cm säkerställer att din livflotte hålls säkert och stabilt, redo att möta eventuella nödsituationer till sjöss.

Upp
Title of the document
_

Text: Lena Beltramin
2023-11-20