Det finns flera namn som används för att beskriva den här processen på ett fordon. Wrapa, wrapping, båtdekorering, båtfolieringssystem samt vinylfoliering samt foliering som är två vanliga namn som vi kommer att använda oss av i den här texten.
Folieringen kan göras på de flesta delar av båten så som skrov, däck och interiörer. Ingått som är viktigt är att använda en högkvalitativ och slitstark folie som är anpassad för att klara den marina miljön som en båt utsätts för med UV-strålning, saltvatten, vind etc.
Man kan foliera i stort sett alla typer av båtar, oavsett storlek och form. Allt från små kajaker och jollar till stora segel- och motorbåtar.
Det är också fullt möjligt att foliera båtar av olika material som till exempel glasfiber/gelcoat-, trä, aluminium och stål. Det är där emot en viktig del att välja en folie som är lämplig för det specifika materialet för att resultatet ska bli så bra som möjligt.
När man folierar båtar används en speciell typ av självhäftande film som oftast tillverkad av vinyl. Vinylfilmen finns i en mängd olika färger, mönster, ytfinishar för att kunna anpassas direkt efter kundens önskemål.
Det finns också olika kvaliteter på vinylfolie som är avsedda för olika användningsområden och miljöer. För att folieringen ska hålla länge och klara av att utsättas för saltvatten och UV-strålning krävs en vinylfolie som är speciellt anpassad för att klara av båtlivets hårda förhållanden.
En annan fördel med vinylfolie är att den kan appliceras på befintliga ytor utan att det krävs stora förberedelser som t.ex. slipning och grundmålning. Foliering är på så sätt både ett kostnadseffektivt och tidsbesparande alternativ till traditionell målning där långa torrtider även är en del.
Innan man bestämmer sig för att foliera sin båt är det viktigt att känna till dess fördelar men även nackdelar. Det finns många fördelar med att foliera en båt jämfört med traditionell målning för att fräscha upp eller skydda skrovet.
Framförallt får man en skyddande yta som kan skydda båten mot missfärgningar av UV-strålning, saltvatten, mot repor och andra slitage som kan uppstå under normal användning som t.ex. fendrar och linor.
Det finns många olika färger, mönster och finishar att välja mellan så att du kan anpassa båten look efter din personliga stil.
De går i regel snabbare att foliera ett båtskrov än att måla det. Om ett båtskrov ska målas om kan det flera veckor från påbörjad förbehandling och slipning till att sista lagret färg är målat och klart.
Om du tröttnat på din befintliga folieringen och bestämmer dig för att byta ut den eller återgå till båtens ursprungliga skick är det enkelt att ta bort vinylfolien utan att det orsakar några skador eller märken på båten.
Ibland kan det till och med vara mer kostnadseffektivt att foliera båten jämfört med att måla om den men självklart inte i varje fall då detta beror på båt, storlek och folietyp.
Fördelarna kortfattat:
Även om det finns flera fördelar med att foliera en båt finns det också några nackdelar som kan vara värda att känna till.
Dels så är det inte lika hållbart som en traditionell målning med t.ex. 2-komponentsfärg. På sikt kan vinylen ta skada och spricka. Därför är det extra noga och se till att man väljer en folie av hög kvalité som håller för den marina miljön.
Om skadan skulle vara framme är kan den folierade ytan vara svår att reparera. I vissa fall kan det krävas att hela folieringen måste tas bort och bytas ut. I vissa fall kan det vara enklare att reparera målade båtar.
Det går inte att blanda kulörer på samma sätt som målarfärger. En gelcoat kan man beställa i exakt den kulör och nyans man önskar. Men när man väljer att foliera sin båt kan man bli begränsad till ett utbud på folie då det inte går att blanda färger.
Att foliera en båt är en process som kräver sin kunskap. Det kan vara svårt att applicera vinylfolien i sin helhet men också på vissa ytor som kräver mer bearbetning, till exempel skrov med mycket kurvor och ojämnhet
Nackdelarna kortfattat:
Hållbarheten för en foliering beror på flera faktorer som t.ex. kvalitén på vinylen som används, hur bra installationen av folien blir och de förhållanden som den folierade båten utsätts för.
Generellt kan man säga att en bra foliering kan hålla upp mot 5-7 år eller längre, beroende på användning och skötsel av båten. Om båten ofta blir utsatt för extrema väderförhållanden som höga temperaturer eller vatten med höga salthalter så kan folieringen slitas ner snabbare.
För att hålla livslängden på folieringen så är det viktigt att ta hand om båten ordentligt. Dels genom att tvätta båten regelbundet men också försöka undvika repor, friktioner och andra skador på ytan. Tänk även på att undvika användning av starka kemikalier eller rengöringsmedel som kan skada eller bleka vinylfolien.
Ta reda på hur just den folie som du väljer till din båt ska hanteras och skötas för längsta livslängd. Se även efter och kontrollera vilka garantier som erbjuds innan du folierar båten då garantierna kan påverkas beroende på hur folien sköts.
Det är många faktorer som avgör för vilket val av foliering och målning på en båt som är bäst.
Är du ute efter en mer permanent lösning som är tålig, motståndskraftig mot repor och skador kan målning med en 2-komponentsfärg vara det bättre valet. en traditionell målarfärg ger även den bredare valfriheten i färger, nyanser och finish.
Foliering kan vara ett bättre val om du är ute efter en tillfällig eller utbytbar färg eller mönster på din båt. Genom att foliera båten får man garanterat en jämn och snygg yta utan penselsträck eller ringningar i färgen. Dessutom kan det även vara ett snabbare och enklare alternativ till traditionell målning som inte kräver massa verktyg, förarbete, tidsplaneringar och målningskompetens m.m.
Att utföra arbete själv kan vara en utmanande uppgift. Särskilt om man inte har någon erfarenhet eller kunskap om hur man ska göra.
På skalan mellan 1-10 sägs det vara en svårighetsgrad på runt 7-8. Detta beror så klart helt på din egen erfarenhet och skicklighet.
Foliering kräver noggrannhet, tålamod och färdigheter inom användningen av både verktyg och material. En dålig eller felaktig applicering av vinylfolien kan leda till att den inte fäster tillräckligt bra, det bildats rynkor eller luftbubblor eller att folien skadas och inte kan användas.
Dessutom kan det vara en utmaning att hantera de stora arken av folie som krävs för en båt och att klippa folien på rätt sätt för att passa båtens former. Därför rekommenderat vi att anlita en professionell folieringsfirma som kan utföra arbetet på din båt för att få bästa möjliga resultat. Om du väljer att foliera din båt själv ska du se till att noggrant undersöka och förstå processen för att uppnå ett bra resultat.
För att uppnå ett bra resultat krävs noggrannhet och erfarenhet. Här är en grundläggande steg-för-steg guide som beskriver hur man folierar ett båtskrov:
Tvätta och rengör båtens skrov noggrant för att avlägsna smuts, olja och fett från ytan. Se till att ytan är helt ren och torr innan du börjar foliera.
Mät och skär folien till rätt storlek utefter båtens skrov. Se till att du har tillräckligt med material för att täcka hela ytan av skrovet och lämna lite extramaterial på kanterna för att kunna fästa folien ordentligt.
Applicera folien på skrovet och använd försiktigt en värmepistol för att mjuka upp folien så att den formar sig efter båtens konturer. Använd sedan en appliceringsskrapa för att försiktigt trycka folien på plats och avlägsna eventuella luftbubblor eller rynkor.
När folien är på plats kan du skära till kanterna med en vass kniv. Se till att du har en jämn och rak kant och att folien är ordentligt fäst längs kanterna.
Det finns flertalet etablerade företag som är specialiserade på att utföra foliering på båtar, bilar och andra fordon.
Många av dessa företag har lång erfarenhet av att arbeta med olika typer av båtar och material.
Undersöka och jämför fler företag innan du folierar din båt för att se så du hittar ett företag som passar din budget och kan säkerställa en bra kvalité på arbete och material.
Text: Thomas Hammarberg
2023-03-01