Ankarspel
Hydrauliska ankarspel:
Elektriska ankarspel:
Elektriska ankarspel är en bekväm och användarvänlig lösning för båtägare som vill förenkla ankringsprocessen. Genom att enkelt aktiveras med en knapptryckning på en kontrollpanel ombord, eller med hjälp av en fjärrkontroll, så ger det möjlighet att styra ankaret exakt och med precision. Det blir särskilt värdefull när man hanterar ankaret i olika väderförhållanden eller i trånga utrymmen och naturhamnar.
Den elektriska kraften hos dessa ankarspel minimerar den fysiska ansträngningen som krävs av användaren, vilket är särskilt fördelaktigt om din båt kräver tunga ankare eller i situationer där manuell ”muskelkraft” kan vara otillräcklig.
Dessutom finns ankarspel i olika storlekar och kapaciteter för att passa olika båtar och användningsområden. Deras kapacitet mäts i pund eller kilo och bör vara tillräcklig för att hantera det största ankaret och den längsta ankarkättingen som används ombord.
När båtsäsongen närmar sig så är det många som överväger att installera ett ankarspel. Det är enklast att genomföra när båten ligger på land, men också fullt genomförbart på vattnet. Först av allt behöver du hitta rätt placering på båten så att vinkeln mellan ankarrulle och ankarspel fungerar, samt att det finns utrymme under ankarspelet för hela kättingen/linan.
Ankarspel i aktern
I Norden är det vanligt att placera ankarspel i aktern då vi oftast ankrar från aktern och samtidigt förtöjer båten mot land eller en brygga.
Vid ankring i aktern är det bra om ankarspelet har fritt fall dvs att när du trycker på ner/ut-knappen så släpps ankaret automatiskt och glider ner mot botten och linan löper ut med den längd som behövs när du kör in mot land eller brygga.
Båtar med inbyggda badbryggor väljer ibland sidomonterade ankarspel för att spara plats på badbryggan och fördelen då är att kunna utnyttja de invändiga utrymmena som annars ändå står tomma.
Ankarspel i fören
I övriga världen så är det vanligast att ankra på svaj med ankarspelet i fören. Det är inte lika viktigt med fritt fall då man har mer tid att köra ut den längd av lina/kätting som behövs. Man kan också ankra i fören och lägga till med aktern mot en brygga om det inte finns förtöjningsboj. När man ankrar på svaj är kätting det vanligaste valet pga. sin höga vikt.
Källa: se.sleipnergroup.com
Ankarspel kan mätas och specificeras genom flera viktiga faktorer inklusive motorstorlek i watt, arbetslast i kilogram och dragkraft i kilogram. Här är en förklaring av dessa begrepp:
Motorstorlek (effekt i watt):
Arbetslast (arbetskapacitet i kg):
Dragkraft (maximal dragkraft i kg):
När du väljer ankarspel är det viktigt att matcha dess kapacitet och storlek med båtens krav. Om du överskattar kapaciteten så kan det leda till överdriven energiförbrukning. Om du underskattar kapaciteten så det kan påverka spelets prestanda och livslängd negativt. Det är ytterst viktiga att följa tillverkarens specifikationer och rekommendationer för att säkerställa en korrekt matchning och optimal installation för dina behov.
Det finns några generella riktlinjer som kan hjälpa dig att få en uppfattning om vilken storlek på motor du kan behöva. Dessa riktlinjer tar hänsyn till genomsnittliga storlekar på fritidsbåtar och förutsätter normala användningsförhållanden. Om din båt har speciella krav eller om du tänker använda ankarspelet i krävande förhållanden kan det vara klokt att välja en motor med lite extra kapacitet.
Här är några ungefärliga riktlinjer:
Båtstorlek | Motoreffekt |
6-8 m / upp till 3 ton | 500 / 800 Watt |
8-10 m / över 3 ton | 800-1200 Watt |
10-12 m | 1200-1600 Watt |
zsdaasd
Valet av ankare, speciellt dess storlek, är avgörande för en pålitlig ankring i olika förhållanden. En klok strategi är att generellt sett "gå upp i storlek" när du väljer ankare. Läs vår guide för ankare och ankarlinor för mer information här.
För att underlätta manövreringen erbjuds tre huvudsakliga alternativ: fastmonterad panel med upp/nerknappar, fotkontakter samt fjärrkontroll.
Fast monterad panel:
En vanlig manövermetod är genom en fast monterad panel på båten, där användaren kan enkelt styra upp- och nerrörelserna av ankarspelet. Denna metod ger en bekväm och enkel tillgång, vilket är särskilt användbart vid ankarkontroll från båtens styrposition.
Fotkontakter för upp- och nerstyrning:
Fotkontakter är en innovativ lösning som möjliggör enkel och bekväm manövrering direkt från båtens däck. Dessa kontakter installeras på strategiska platser, vanligtvis i närheten av ankarspelet, och aktiveras genom enkla fotrörelser. Genom att trycka med foten kan användaren styra både upp- och nerrörelserna av ankarspelet utan att behöva använda händerna.
Fjärrkontroll:
Fjärrkontroller introducerar en ny dimension av bekvämlighet och flexibilitet. Genom att använda en trådlös fjärrkontroll kan båtägare styra ankarspelet från olika platser ombord, eller till och med från land. Fjärrkontroller är utformade för att göra ankringen smidigare och säkrare.
En betydande fördel med fjärrkontroller är möjligheten att kunna styra ankarspelet från hela båten, till och med från bryggan. Sedan kan en fjärrkontroll ha flera kanaler. Detta möjliggör användningen av flera ankarspel ombord oberoende av varandra. Till exempel om det finns ett ankarspel i fören och ett i aktern kan varje ankarspel styras separat med en och samma fjärrkontroll. Dessutom kan extra kanaler användas för att integrera andra båtutrustningar som bogpropellrar vilket ger ökad flexibilitet och kontroll över båtens manövreringsförmåga.
Ankarspel kräver en pålitlig strömförsörjning för att fungera effektivt. Det finns två huvudsakliga sätt att leverera ström till ankarspelet:
Båtens batterisystem:
De flesta ankarspel ansluts vanligtvis direkt till båtens huvudbatteri. Det är viktigt att säkerställa en tillräcklig strömförsörjning till ankarspelet och eventuellt uppgradera batteri om ankarspelet ska kopplas in på båten befintliga batterisystem.
Separat ankarspelsbatteri:
Vissa väljer att installera ett separat batteri speciellt avsett för ankarspelet. Detta kan bidra till att undvika överbelastning av det huvudsakliga batterisystemet och säkerställa att ankarspelet alltid har tillräckligt med ström. Ett separat batteri kan vara att föredra om ankarspelet monteras i fören för att spara på kabeldragning och kabeldimensioner.
Kabeldimensionering:
Använd alltid rätt storlek på kablar för att minimera spänningsförlust och för att hantera den ström som krävs för ankarspelets drift. Storleken på kablarna bör anpassas till ankarspelets specifikationer och avståndet till strömkällan.
Säkring:
Se till att alla anslutningar är ordentligt isolerade och säkrade för att undvika kortslutningar eller oavsiktliga avbrott i strömförsörjningen. Användning av säkringar är ett måste och bidrar till att skydda både ankarspelet och det övergripande elsystemet ombord. Se till att alltid säkra av med rätt storlek på säkringen. Använd med fördel en automatsäkring som enkelt kan återställas och dessutom kan användas som huvudströmbrytare för ankarspelet.
Att köpa ett ankarspel är en viktig beslutspunkt för båtägare, och det finns flera faktorer att överväga för att välja rätt modell för dina behov. Här är några överväganden innan du köper ett ankarspel: