Nödraketer
En nödsignalsats är det sista man skjuter upp om alla andra försök att få hjälp har misslyckats.
Mobiltelefoner och VHF radio i all ära men ett tänt nödbloss eller röksignal meddelar omgivningen direkt att man är i behov av assistans. De två senare använder man när man ser andra båtar eller fartyg. Fallskärmsljuset används som en sista utväg.
En ansvarig skeppare har både nödsignalsats ,nödraketer och nödbloss, ombord och har i förväg pluggat in hur nödhjälpmedlen fungerar. Att en stormig natt i en läckande båt börja läsa en finstilt bruksanvisning är inte rätt tid och plats för att förkovra sig i ämnet. Vid kappseglingar och andra tävlingar stipuleras det vilka och hur många nödsignaler det skall finnas ombord.
Det finns även signalpistoler som laddas med patroner och mindre signalsatser som avfyras med ett s.k. signalstift. Alla är bättre än ingenting när det gäller att påkalla hjälp.
De pyrotekniska nödsignalerna/nödsignalsats är datummärkta och skall ersättas när bäst före dagen har gått ut. Utgångna raketer och bloss får inte kastas bort hur som helst. Ta kontakt med Räddningsverket i ditt område för att veta hur du skall förfara.
Förvara nödsignalerna nödsignalsats i en vattentät förpackning på ett lättåtkomligt ställe ombord. Tala om för alla ombordvarande var nödsignalerna finns och hur de fungerar. Tänd aldrig ett nödbloss eller en röksignal i motvind!